Bajka o crvenim ružama

Jednom davno živjela je djevojčica Ruža. Pristajalo joj je ime koje je nosila jer je jako voljela ruže. Obožavala je njihov miris i izgled. Svakoga  dana odlazila je na tržnicu kupiti ruže za svoju vazu. No, jednoga dana ruže nije našla. Tražila je i tražila, ali nigdje ih nije mogla pronaći, nitko ih nije imao…

Već je pao mrak i Ruža stade plakati. Odjednom, ugleda ženu koja vuče sanduk pun  ruža. Ruža upita ženu treba li joj pomoć. Žena odgovori da joj je pomoć potrebna i da bi joj bila jako zahvalna kad bi joj pomogla. Reče da je došla izdaleka i da djevojčici tri ruže koje su bile manje od njenog palca. Rekla je da će te ruže otkriti tajnu njezine sudbine.

RR

Ruža je bila vrlo sretna te ih je odmah posadila u svom vrtu. Ubrzo je zaboravila na njih, bile su sitne i gotovo nevidljive. Kada se nad njih nadvilo okolno grmlje, ruže se uopće nije moglo primijetiti u kutu Ružina vrta. Godine su prolazile, Ruža je sve manje odlazila u vrt i on je bio gotovo zapušten. No, noću je u vrtu vladala prava čarolija.  Naime, Ruža nije znala da te ruže preko noći postaju plave i bacaju čaroban prah koji pomlađuje. Ruže su noću imale i svoj privatan bal – plesale su i pjevale obasjane plavičastim svjetlom. Što je bila veća to je bila nemirnija i sve više pogledavala u vrt. Nakon nekoliko godina krenula je uređivati vrt. Sjetila se ruža te se slučajno nabola prstom na trn kada ih je okopavala, a on je odmah zacijelio. Još se više iznenadila kada je saznala da te ruže plešu i pjevaju. Nakon nekog vremena shvatila je o čemu je žena govorila kada je spominjala njezinu sudbinu, Ruža je dobila tajnu vječne mladosti. Svake godine ruže bi se obnovile i bacale sve više praha. Ruža je ostala živjeti vječno.

rr1

Zara Hrnčić, 5.a