Male lastavice

Pod krovom bakine štale

zijevaju lastavice male.

Prije mnogo godina gnijezda podigle,

iz južnih krajeva sretno nam stigle.

Dok iz gnijezda tih žuti kljunovi vire,

očice sitne danima žmire.

Za ljetno sunce spremne će biti

malenim će krilima hrabro poletjeti.

 Petar Lukan, 5.a

Predstavljamo naše učenike – Karlo Posnjak

Od 20. do 23. ožujka 2014. godine u Sremskoj Mitrovici, u Srbiji, održalo se međunarodno natjecanje“4. FESTIVAL PIJANIZMA” na kojem je učenik 7. b naše škole Karlo Posnjak osvojio prvo mjesto sa zavidnih 98,20 bodova. 

Karlo svaki dan prolazi hodinicima naše škole, a rijetko tko od suučenika zna da svoje slobodno vrijeme provodi družeći se s glasovirom.

Koliko dugo sviraš glasovir?

– Sviram četiri godine.

Imaš li mnogo nagrada, molimo te, nabroji nam neke od njih.

– Imam, a neke od najvažnijih su mi kada sam osvojio 2. mjesto na državnom natjecanju u Dubrovniku, bio sam na natjecanjima u Italiji i Sloveniji na kojima sam osvojio prve nagrade i još imam posebne nagrade za najbolje izveden djelo iz klasicizma i za najobećavajućeg mladog glazbenika. Nedavno sam bio i na natjecanju u Srbiji na kojem sam isto osvojio prvu nagradu.

Tko ti je mentor?

– Moj profesor je Danijel Ljubić.

Imaš li potporu i čiju?

– Da, dosta mi je važna potpora moje obitelji i svih oko mene.

Planiraš li se i dalje tako ozbiljno baviti glasovirom?

– Da, naravno, sva ova natjecanja na kojima sam bio su mi veliki poticaj za dalje.

Karlu smo zahvalili na razgovoru i zaželjeli mnogo uspjeha i još pregršt nagrada.

razgovarala: Soraya Rafaela Bodalec, 7.c  

Peti razredi u Lumini centru

 Petaši IV.OŠ Varaždin u sklopu hrvatskog i engleskog jezika, geografije te sata razrednika pogledali su   animirani film „Avanture gospodina Peabodya i Shermana“.
U srijedu, 26.03.2014.,učenici 5.a,b i c razreda IV.OŠ Varaždin posjetili su Lumini centar s namjerom da pogledaju Dream Worksov uradak „Avanture gospodina Peabodya i Shermana“.
Radnja ovog ovogodišnjeg animiranog kino hita prati avanture psa pod imenom Peabody te njegovog posvojenog sina Shermana. Peabody je genije, sportaš i osvajač Nobelove nagrade. Njegov najvažniji izum je čuveni pustoplov s kojim se može putovati u bilo koju eru,odnosno godinu u povijesti. Nakon što Shermanova kolegica iz razreda Penny sazna za pustoplov, ona ga želi isprobati i putovati kroz vrijeme. Tada je i Peabody, uz pomoć Shermana primoran putovati kroz vrijeme, prelazeći mnoge prepreke, uspone i padove i usput upoznavajući razne znamenite ličnosti iz povijesti, kako bi na kraju uspio spasiti Penny.Njihove pustolovine počinju u drevnom Egiptu,a vrhunac dosežu u Trojanskom ratu.
Učenici su se nakon pogledanog filma autobusom uputili prema školi, a ubrzo zatim i svojim kućama.
 Andro Petrinjak, 5.a

Projekt ˝Živim život bez nasilja˝

Učenici naše, IV. osnovne škole Varaždin i VI. osnovne škole varaždin uključeni su u projekt Živim život bez nasilja

U srijedu,  26.3.2014., u prostorima školske knjižnice IV.OŠ Varaždin održala se radionica pod nazivom ˝Živim život bez nasilja˝ za učenike sedmih razreda. Predavanje i radionicu je održalo stručno osoblje PU Varaždinske.  Kratkim videozapisima i stručnim pojmovima pokušali su objasniti kako i na koji način se treba ponošati u slučaju nasilja. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i poučno.

U sklopu tog projekta održana je i predstava za  učenike sedmih razreda dviju varaždinskih osnovnih škola u prostorima HNK Varaždin, gdje je na vrlo slikovit i realističan način prikazano nasilje, te načini kako izbjeći ili riješiti problem nasilja.

Smisao ovog projekta trebao bi potaknuti svu djecu, pa i odrasle, na razmišljanje kako bi kao pojedinci mogli utjecati na život u društvu bez nasilja.

Više o samom projektu pročitajte u članku eVarazdina, a fotografije s predavanja u školskoj knjižnici pogledajte u ALBUMU.

tekst i foto: Renato Ratkajec, 7. a

Također preporučamo članak na aktualno.hr.